Laei Isalama

KABUL, Ian 20 (Reuters) - I se tamaʻi aʻoaʻoga suʻisuʻi i Kabul, na vaʻavaʻai ai le tagata fai pisinisi Aferika, Sohaila Noori, 29, aʻo pa'ū lana aufaigaluega e tusa ma le 30 fafine o loʻo suʻiina sikafu, ofu ma lavalava pepe.
I nai masina talu ai, aʻo leʻi maua e le Taliban Islama le malosi ia Aukuso, na ia faʻafaigaluegaina le sili atu i le 80 tagata faigaluega, o le tele o fafine, i aʻoga ie eseese e tolu.
“I aso ua tuanaʻi, e tele a matou galuega e fai,” o le tala lea a Noori, ma naunau e faʻaauau lana pisinisi e faʻafaigaluegaina le tele o fafine e mafai.
“E ‘ese’ese ituaiga o matou konekarate ma e faigofie lava ona totogi su’isu’i ma isi tagata faigaluega, ae o le taimi nei e leai se matou konekarate”.
Faatasi ai ma le tamaoaiga o Aferika o loʻo paʻu i faʻalavelave - piliona o tala i fesoasoani ma faʻaagaga ua vavae ese ma tagata masani e aunoa ma ni tupe faʻavae - o pisinisi e pei o Nouri o loʻo tauivi e tumau i luga.
Ae o le mea e sili ona leaga, o le Taliban naʻo tamaitai e faʻatagaina e galulue e tusa ai ma a latou faʻamatalaga o tulafono a Islama, ma faʻaosofia ai nisi e tuʻua a latou galuega ona o le fefefe i faʻasalaga e se vaega na matua faʻatapulaaina lo latou saolotoga i le taimi mulimuli na latou pule ai.
O tupe maua faigata mo aia tatau a tamaitai i le 20 tausaga talu ai na vave ona toe suia, ma o le lipoti o lenei vaiaso mai tagata tomai faapitoa i aia tatau faavaomalo ma faʻalapotopotoga faigaluega o loʻo valiina ai se ata le lelei o galuega a fafine ma avanoa i nofoaga faitele.
E ui o loʻo sosolo le faʻafitauli o le tamaoaiga i le atunuʻu - o loʻo valoia e nisi o lala sooupu o le a tuleia toetoe o le faitau aofaʻi atoa i le mativa i masina a sau - o loʻo lagona e fafine aʻafiaga aemaise lava.
Sohaila Noori, 29, e ona le fale su'isu'i, o lo'o tu i lana fale faigaluega i Kabul, Afghanistan, ia Ianuari 15, 2022.REUTERS/Ali Khara
Fai mai Ramin Behzad, le faamaopoopo sinia a le International Labour Organization (ILO) mo Afghanistan: “O le faalavelave i Afghanistan ua atili ai ona faigata le tulaga o tamaitai faigaluega.”
“O galuega i vaega tetele ua mago, ma o tapulaʻa fou i le auai o tamaitai i nisi o vaega o le tamaoaiga ua afaina ai le atunuu."
O le maualuga o galuega mo tamaitai i Afghanistan na paʻu i le tusa ma le 16 pasene i le kuata lona tolu o le 2021, faʻatusatusa i le 6 pasene mo alii, e tusa ai ma se lipoti na tuʻuina atu e le International Labor Organization i le Aso Lulu.
Afai e faʻaauau pea le tulaga o loʻo i ai nei, e oʻo atu i le ogatotonu o le 2022, e faʻamoemoe e 21% le maualalo o le aofaʻi o galuega a fafine nai lo le taimi aʻo leʻi pulea e Taliban, e tusa ai ma le International Labor Organization.
“O le to’atele o matou aiga o lo’o popole i lo matou saogalemu.E vili soo mai pe a matou le toe foi mai i le fale i le taimi, ae matou te galulue uma lava … ona e iai a matou faafitauli tau tupe,” o le tala lea a Leruma, e na o le tasi le igoa na faaigoa ona o le fefe i lona saogalemu.
"O laʻu tupe maua i masina taʻitasi e tusa ma le 1,000 Afghanis ($10), ma e naʻo aʻu e faigaluega i loʻu aiga...Ae paga lea, talu ona oʻo mai le Taliban i le pule, e toetoe lava a leai se tupe maua."
Fa'asoa i la matou nusipepa o lo'o fa'aalia i aso ta'itasi e maua ai fa'amatalaga fa'apitoa a le Reuters e tu'uina atu i lau pusameli.
Reuters, o le tala fou ma le aufaasālalau a Thomson Reuters, o le kamupani sili ona tele i le lalolagi e tuʻuina atu tala faʻasalalau, tautua piliona o tagata i le lalolagi i aso uma. ma tuusao i tagata faatau.
Fausia au fa'aupuga sili ona malosi ma fa'atonuga fa'atonuga, loia fa'atonu fa'atonu tomai, ma alamanuia-fa'amalamalamaina auala.
Ole fofo sili ona atoatoa e pulea uma au lafoga faʻalauteleina ma faʻalauteleina manaʻoga.
Avanoa i fa'amatalaga tau tupe, tala fou ma anotusi e le'i fa'atusalia i se fa'ata'ita'iga fa'apitoa tau galuega i luga ole desktop, upegatafa'ilagi ma le telefoni feavea'i.
Su'esu'e se fa'ailoga e le mafaatusalia o fa'amaumauga o maketi ma tala fa'asolopito ma fa'amatalaga mai puna'oa o le lalolagi ma tagata popoto.
Va'ai tagata ta'ito'atasi ma fa'alapotopotoga tu'ufa'atasia i le lalolagi atoa e fesoasoani e fa'ailoa fa'alavelave natia i pisinisi ma mafutaga patino.


Taimi meli: Ian-22-2022